Kvalita
Slovo keramika pochází z řeckého slova keramos. Ve starém Řecku to byl název pro hlínu a hrnčířské výrobky. První výrobky z pálené hlíny pocházejí z druhé poloviny 5. tisíciletí př. n.l.
Vlastnosti
Keramický materiál je vždy částečně porésní, tzn. může přijmout určité množství vody. Pokud tato voda v zimě zmrzne, roztáhne se led v pórech nádoby a dojde k odprýsknutí materiálu. Mrazuvzdornost keramiky závisí tedy na schopnosti keramického materiálu nasávat vodu. Nasákavost je udávána v %.
Jednotlivé keramické materiály
-
Terakota
má střep různé struktury, barvy cihlově červené, žlutavé až bělavé. Střep je zpravidla neglazovaný. Teplota výpalu 900 - 1000°C. Nasákavost 20 - 25 %. Není mrazuvzodrná, může popraskat.
-
Majolika
má pórovitý barevný střep s nasákavostí 10 - 20 %. Je vhodná pro vnitřní prostory. Teplota výpalu 1000 - 1050 °C.
-
Fajnas
má pórovitý bílý střep s nasákavostí 10 - 20 %. Je vhodná pro vnitřní prostory. Teplota výpalu 1000 - 1050 °C.
-
Pórovina
má světlý pórovitý střep s nasákaovstí 8 - 12 %. Teplota výpalu 1000 - 1100 °C.
-
Kamenina
světlý pórovitý střep s nasákavostí nejvýše 8 %. Teplota výpalu 1200 - 1250 °C. Při poklepu výrobek zvoní. Tento zvuk je současně důkazem kvality a odrazem mechanických vlastností ( tvrdost, pevnost). Nízká nasákavost umožňuje bezproblémové použití těchto výrobků jak v interiérech tak exteriérech.